Aivan ensimmäiseksi tahdon haukkua suomen kielen siitä, että se sallii ”tee”-sanan käytön myös sellaisten nesteiden kohdalla, joilla on yhtä vähän tekemistä teen- kuin 97%:lla audikuskeista nopeusrajoitusten noudattamisen kanssa. Yleensä ottaen mitä tahansa lämmintä hauduketta voidaankin Suomessa suomeksi kutsua teeksi vaikka siinä varsinaista teetä ei olisi hipun hippua. Näin on asia myös tämänkertaisen tuotteen, Hong Kongin maineikkaassa metropolissa valmistetun Wong Lo Kat –yrttiteejuoman kanssa (pakko jatkaa ”teen” väärinkäyttöä, sillä pelkkä ”yrttijuoma” saattaisi kuulostaa hieman liian epäilyttävältä…). Tätä tuotetta ei voi edes kutsua haudukkeeksi, sillä se on tarkoitettu ensisijaisesti ryystettäväksi viileänä.
Kyseessä on siis kolmen desin vetoinen purnukka yrttijuomateezäibää, joka lähti matkaan mukaan hovihankkijaltani, Tullintorin East Asia Martista, huokeaan, yhden €rbertin hintaan. Heti ensimmäiseksi on annettava plussaa peltipurkista, jonka metallia kevyemmät panssarintorjunta-aseet eivät välttämättä kykene läpäisemään. Itse onnistuin tiputtamaan täyden tölkin vahingossa metrin korkeudelta asfaltille, sillä tuloksella, että molemmat pinnat kärsivät suurin piirtein saman verran (ainoastaan pari pintanaarmua) damagea! Jos joku haluaa aloittaa uuden bisneksen ja rikastua, niin kannattaa ryhtyä myymään tyhjiä tällaisia kolmannen maailman slummeissa partioiville rikollisjengeille autojen ballistisina suojaimina. Varmaan pysäyttää gammasäteilyäkin jonkin verran.
Protection for your soul and body |
Tölkin sisältöä mainostetaan purkin kyljessä mahtipontisesti kertomalla, että kyseessä on jo Qing-dynastian ajoilta periytyvä hörpyke. Tarkemmin ei tosin kerrota, miltä kohdin vaatimattomat 300 vuotta (1644–1911) Kiinaa hallinneiden Qingien aikakautta juoma periytyy, mutta jos Wikipediaa on uskominen, niin ensimmäistä kertaa tätä olisi valmistettu jo vuonna 1828! Taas jäivät amerikkalaiset Coca Colat ja muut humpuukijuomat tässäkin toiseksi. Yrttidrinksun valmistajaksi on muuten merkitty erittäin kiinalaiselta kalskahtava Hung To Co., Ltd.
Hung To:n Wong Lo on makumaailmaltaan, jälleen kerran, melko outo tuttavuus. Jos pirteänvärisestä purkista odottaa saavansa limonadimaisia vivahteita, niin pettymys on varmasti suuri. Koska tämäkin yrttimehu on alun perin suunniteltu jonkinlaiseksi luontaislääkkeeksi, niin se myös tuntuu koostumuksessa ja maussa: Hiilihappo loistaa poissaolollaan ja muutenkin ruskean juoman yleisilme on makean yrttinen. Itselleni tuli mieleen että tällaiselta todennäköisesti maistuisi vesi, jossa on haudottu saunavihtaa yhdessä muutaman lakritsinpalan ja sokerikuution kanssa. Vaikka juoman voi nauttia lämpimänä, niin allekirjoittaneen mielestä tämä on kuitenkin parhaimmillaan aivan napajäätikkömäisen kylmäksi viilennettynä. Janojuomana Wong Lo Kat hakkaa kevyesti perinteiset jääteet, kiitos yrttien epätavalliselle makumaailmalle. Kuuman kelin viilentäjänä tai saunajuomanakin (vihdan maku!) tätä voisi joku rohkelikko kokeilla. Jos tuli luvattua jonkinlaisessa heikkouden tilassa korkeammille voimille pari viikkoa takaperin, että tammikuu pysyy tipattomana, niin tässä on yksi vaihtoehto lievittämään juomisen tuskaa. Se, auttaako vai haittaako tämä tavara päätöksessä pysymistä jääköön jokaisen itsensä pääteltäväksi.
HAJU: Makea, yrttimäinen, saunavihtainen
MAKU: Sokerinen, yrttimäinen, raikas, lakritsainen
Kokonaisarvosana: 3+ / 5
Lo Wang likes Wong Lo Kat by Hung To Co.! |
Kuva manipuloitu. Kiireessä ja suttuisesti.
Picture manipulated. Shoddily.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti