Voihan Hitchcock! Nyt ollaan taas jälleen kerran jonkin elämää syvemmän ja suuremman asian Olen oppinut tätä blogia kirjoitellessani jo aika hyvin sen, että auringonnousun puolella maapalloa asuvat ihmiset ovat oppineet syömään käytännössä melkein mitä tahansa ruoaksi kelpaavaa. Nyt tiedän, että myös ruoaksi kelpaamatonkin käy. Tästä todisteena toimii East Asia Martin kylmäkallesta jo pari kuukautta takaperin mukaani tempaisema tölkki linnunpesän makuista juomaa. Linnunpesän. Makuista. Juomaa. Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, niin Kiinassa on syöty pääskysenpesistä tehtyä keittoa jo satojen vuosien ajan ja nykyäänkin kiinalaiset arvostavat sitä kalliina herkkuruokana. Keiton lisäksi pääskysenpesistä tehdään sitten näköjään myös juomaa.
En tiedä missä muinaisissa pakanauhrimenoissa tämä on tarkoitettu käytettäväksi jonkin ylimuistoisten aikojen kiinalaisen demonin lepyttämisessä, mutta jos jokin on selvää, niin se, että tällaiseen et Ääs- tai Koo-markettien juomahyllyillä tule koskaan törmäämään. Kyseessä on kiinalaisesta alkuperästä huolimatta Thaimaassa valmistettu juoma jonka valmistusaineena ei ole käytetty aitoa linnunpesää, vaan linnunpesän makuista aromia! Miten helkkarissa sellaista tehdään!? Keinopesäaromin lisäksi juoma sisältää sokeria ja valkoista sientä, joka löytyy juomasta liivatemaisina palasina. Hintaa tälle Focon valmistamalle kuriositeetille taisi tulla muistaakseni ainoastaan huokeat pari €nbuskea. En oikein muista tarkasti, koska tölkki on odotellut jääkapissa kohta tosiaan naftin pari kuukautta, jonka ajan olen kerännyt rohkeutta sen sisältöön tutustumiseen. Nyt oli kuitenkin aika napsauttaa auki 0,25 litraa oudointa koskaan ostamaani juomaa ja testata, mille pääskysen koti maistaa.
"...pääskysestä ei päivääkään!" |
Niin uskomattomalta kuin se kaiken hypetyksen ja ennakkoluuloilla marinoidun odotuksen päälle onkin, niin juoma itsessään on melko mitäänsanomaton kokonaisuus. Linnunpesädrinksu ei tuoksu juuri millekään (avovaimoni tosin oli siitä jotakin hajua irti saavinaan, mutta ei oikein osannut määritellä, mitä) ja maku ei ole mitenkään kovin eksoottinen. Vallitseva aromi on sokerin makeus, johon sekoittuu pieni häivähdys jotakin tarkemmin määrittelemätöntä. Itse kuvailisin tätä heikkoa X-factoria aromiltaan jollakin tapaa ”saviseksi”. Aasialaiseen tapaan hiilihappoja ei tässäkään hässäkässä ole käytetty. Pikantin lisän juoman koostumukselle tuovat siinä lilluvat, geelimäiset palaset, jotka ovat lähtöisin itämaissa laajalti käytetystä valkosienestä. Omasta mielestäni palaset sopivat juoman mietoon koostumukseen, mutta hysteerisempään mieleen voi jälleen nousta ikävä mielikuva vetisestä oksennuksesta. Ei tässä ole kyllä sitten mitään ihmeellistä, mutta jos jonkin syyn tämän ostamiselle haluaa, niin kiinalaisessa lääketieteessä linnunpesää käytetään mm. parantamaan ruoansulatusta ja seksuaalista kyvykkyyttä. Sehän meille kaikille varmasti sopii oikein hyvin.
Jos minua ei muuten näy enää tämän artikkelin jälkeen missään, niin syy löytyy todennäköisesti tästä linkistä.
HAJU: Ei ole.
MAKU: Ruokosokerinen, hieman vetinen, häivähdys savea
Kokonaisarvosana: 3 / 5
Tänä vuonna kesä ei tule. Minä join pääskyset. |
Outojen ruokien maistelu, haistelu ja hörppäily on verraton harrastus. Siksi onkin tärkeää, että myös muut läheiset, samassa taloudessa asuvat ihmiset pääsevät mukaan jakamaan tämän nautinnon. Joskus he saattavat olla myös täysin eri mieltä herkun hyvyydestä. Tämän vuoksi onkin vähintään välttämättömyys, että *jokaisessa tulevassa artikkelissa julkaistaan myös toinen mielipide, joka on allekirjoittaneen yleisenä jätemyllynä toimivaa ja kaikkeen tottunutta kitaa kriittisempi. Jos joku ei nyt vielä käsittänyt tätä vihjailua, niin tulevaisuudessa on tarkoitus, että rakas avopuolisoni joutuu pistämään itsensä alttiiksi oudoille safkoille ja kirjoittamaan niistä sitten aina pienen oman arvionsa! Mutta kas tässä ensimmäinen tällainen lisäbonus, olkaapa hyvät:
2:nd opinion
Ensinnäkin saamani ennakkomarkkinointi tuotteesta ei ollut kovin houkuttelevaa. Linnunpesästä ja valkoisista sienistä tehty juoma ei, yllättävää kyllä, kuulu myöskään jääkaappimme vakiovarusteisiin. Lähtötilanne oli siis melko toivoton. Hetken mielenhäiriössä erehdyin kuitenkin maistamaan tätä kategoriaan ”epämääräinen” kuuluvaa tuotetta. Yllätys ei ollut suuri, kun jälleen kerran kokeilussa olleesta itämaisesta juomasta hulahti suuhuni klimppejä. Jo tästä voinettekin päätellä, ettei juoma ollut makuuni. Muilta osinkin juoma olikin kaikkea muuta kuin osasin odottaa: Linnunpesän ja valkoisen sienen mausta ei ollut tietoakaan, mikäli niiden ei kuuluisi maistua vaniljan makuiselle Frezza Mochalle.
HAJU: Kun oikein kunnolla imppaa, niin kyllä siitä hieman vaniljainen tuoksu irtoaa.
MAKU: Vaniljan makuinen jääkahvi
*Ei koske seuraaviin kategorioihin meneviä elintarpeita: Ällö, Epämääräinen, Klimppinen. (Em. määritelmien sisään uppoaa tässä tapauksessa n. 80 % kaikesta ihmiskunnan syötäväksi ja juotavaksi kelpuuttamasta.)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti