No heissan! Ratkesin sitten juomaan ja siitä seurauksena
syntyikin sitten jälleen yksi nestemäistä nautintoainetta käsittelevä
arvostelu. Varmasti osa arvon lukijoista ihmettelee, mitä kumman eksoottista ja
outoa voi suomalaisten janoisille kurkuille niin tuikitutussa oluessa olla? Mutta älkääpä peljätkö, sillä kun yhdistetään
belgialaiseen oluenpanon perinteeseen nousevan auringon japanilaisten käyttämiä
raaka-aineita, niin saadaan varmuudella aikaan jotakin aivan erilaista!
Japanilaiset ovat olleet vuosisatojen ajan mestareita muun
muassa teen valmistuksessa, joka on monimutkaisine seremonioineen hioutunut
ajan kuluessa täydellisen pikkutarkaksi ja vivahteikkaaksi taidemuodoksi.
Jostain kumman syystä oluen valmistuksessa sama kansa on jämähtänyt
salierimaisen keskinkertaisuuden harmaaseen liejuun ja tarponut siellä kohta
viimeiset parisataa vuotta. Todennäköisesti tästä johtuen joku belgialainen,
oluesta pitävä japanifriikki sai päähänsä Tintin seikkailuita lukiessaan
yhdistää kahden kulttuurin parhaita puolia yhdeksi, erikoiseksi tuotteeksi.
Jotakuinkin tämänkaltainen aivosähköpurkauksen tuloksena syntyi sitten ”Iki”-niminen
olut, jossa, niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, yhdistyy perinteinen,
vaalea lager-olut vihreään teehen ja yuzu-sitrushedelmään. Voiko tämänkaltainen,
oluiden Frankenstein maistua millään tavoin siedettävältä, saati sitten
hyvältä?
Japanilaista olutta suoraan Belgiasta! |
Vastaus edelliseen on yksinkertaisen lyhyesti, että kyllä voi.
Jostain kumman syystä belgialaiset ovat saaneet yhdessä aivan järjettömän
kuuloisista asioista aikaan suhteellisen toimivan ja onnistuneen paketin.
Raikkaan tuoksun saattelemana olut maistuu todella virkistävälle ja kevyen
maltaiselle olematta silti kovinkaan pahasti vetinen. Etenkin vehnäoluen ystävät ovat varmasti kuin
kotonaan Iki:n parissa, sillä makua voisi parhaiten kuvailla sekoitukseksi
vaaleaa lageria yhdistettynä vehnäolueen, johon yuzu antaa pikanttia
sitruksisuutta ja vihreä tee jonkinlaista mietoa kitkeryyttä. Japanilaiseen
henkeen sopivasti myös pullon ulkonäköön on kiinnitetty huomiota tekemällä
siitä sisällön kanssa harmoninen, hillityn ja tyylikkään yksinkertainen. Tällä
kertaa ei voi edes haukkua valmistajan nettisivuja oudoiksi tai
epäinformatiivisiksi: Ikin sivusto on tyylikäs, selkeä, informatiivinen ja
mielenkiintoinen. Jännänä yksityiskohtana yksi sivulla esitetyistä, Iki-olutta
käsittelevistä ruokaresepteistä on suomalaisen kokin ja ravintolanpitäjä Tomi
Björkin käsialaa. Oikeastaan ainoa suuri haittapuoli tässä oluessa on sen
hinta. Suomalaisessa Prismassa tai Citymarketissa 0,33 litran vetoisen pullon
hinta kipuaa paikasta riippumatta väkisin yli kolmen €zon. Testipullo löytyi
Ideapark Lempäälän Prismasta ja maksoi todella suolaiset 3,40€. Vaikka Iki ihan
hyvää pivoa onkin, on hinta-laatu –suhde silti hieman pakkasen puolella.
Lyhyen arvostelun lyhyenä loppukaneettina voisi sanoa, että
belgialaiset ovat koittaneet selvästi iskeä kiinni markkinarakoon, joka on
auennut pinnalla olevan Japani-innostuksen saattelemana. Mitään kovin
japanilaista ei Ikissä nimen (tarkoittaa japaniksi ”elämää”, jollainen on myös
pienellä osalla ruokablogeja kirjoittelevia ihmisiä) lisäksi juuri ole vaan
kyseessä on paremminkin jonkinlainen fuusiotekele. Olutta koitetaan markkinoida
myös terveellisenä ja luonnollisena vetoamalla siihen lisättyyn vihreään teehen
ja yuzuun. Kenties joku tietämätön trendihipsteri voi tähänkin
antioksidanttihuijaukseen sortua, mutta totuus on se, että eksotiikastaan
huolimatta, kyseessä on silti loppujen lopuksi vain hieman keskimääräistä
parempi vaalea ja kevyt lager.
HAJU: Raikas, sitruunainen
MAKU: Kevyen maltainen, sitrusmaisen kitkerä
Kokonaisarvosana: 4-
/ 5
*******************************************************************
2nd opinion:
Hyi, kaljaa.
Jes! Löytyihän se elämä vihdoinkin, suoraan kaupan oluthyllystä. |
Unohtui vielä sanoa, että jos joku ajatteli hörppiä Ikiä suoraan pullosta, niin kannattaa olla tarkkana. Olut nimittäin vaahtoaa kuin vesikauhuinen, mentos-karkkeja ja kolaa sekaisin nauttinut piski!
VastaaPoista