sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Satru Asam -indonesialainen karkki


Kopi Jahe vaan pitkästä aikaa!

En jaksa edes keksiä mitään syitä (poislukien mm. työ, työnhaku, opintojen lopetus, halu vetää lonkkaa, paskan Citroënin jatkuva korjaaminen, pubivisat, laatuaika vaimon kanssa, bloggerin bugittamisen aiheuttama ärsytys, Skyrim, lautapelit, ulkoilu ja yleinen aikaansaamattomuus) laiskuudelleni tämän blogin suhteen, mutta yritän kesää kohden jälleen parantaa tapani.

Vihdosta viimein sain kuitenkin suunnattua sunnuntaisen kaupunkikierrokseni Stockmannin Galna Dagareiden kautta Tullintorin East Asia Martiin. Kulttuurishokki oli melkoinen, kun astuin The Tavaratalon keltaisten kassien muurahaiskekomaisesta paljoudesta etnisen liikkeen tyhjyyttä kaikuville käytäville. Valikoima oli kuitenkin edelleen mukavan runsas ja pienen etsiskelyn jälkeen tarttui kaiken kokenisiin kouriini keväisen värikäs ja pyöreä muovirasia suoraan Indonesiasta. East Asia Martissa ei olla kuultu onneksi inflaatiosta saatika sen aiheuttamasta hintojen noususta, joten rasiallinen värikkäitä karkkeja irtosi mukaani miellyttävään 1,6 €lviksen hintaan.

275 grammaa puhdasta zuikeria


On se sitten mukava huomata, että jossain päin maailmaa osataan vielä pakata karkit niin kuin pitääkin! Tässä tapauksessa pyöreä, halvasta muovista jossakin nyrkkipajassa Oriental Holding BV-nimisen tuottajan toimesta valettu kippo pitää turvallisesti sisällään valtavan määrän värikkäitä ja hauraan näköisiä karkinpalasia. Valmistusaineet on präntätty kippoon ainoastaan hollanniksi, mutta germaanisille kielille altistunut mieleni tulkitsi "Suikerin" sokeriksi, "Kleurstofin" väriaineeksi ja "Citroenzuurin" Citroënhapoksi.

Kun muovikipon aukaisee ja työntää nenänsä lähelle houkuttelevia karamelleja, tulvahtaa sieraimiin miedonkirpeä tuoksu, joka ainakin allekirjoittaneelle tuo mieleen supisuomalaisen, happaman karpalon. Kun indo-karkin heittää suuhun, sulaa se hetkessä makeaksi sokerimössöksi maistuen samalla miedosti happamalle. Alan epäillä, että juuri Citroënhappo saa aikaan tämän karkin hajoamisen atomeiksi sen joutuessa tekemisiin kosteuden kanssa. Kyseistä ainetta käytetään ilmeisesti myös samannimisen ranskalaisen auton laakereissa (KÖH!), parkkitutkissa (KÖH, KÖH!) ja jousitolpissa (KÖH, KÖH, KÖH!).

Aikas peruskarkkeja on Indonesia tällä kertaa lykännyt maailmalle, suomalaiset makunystyt eivät näitä vierasta sitten laisinkaan. Sokerisia, hieman hapokkaita ja suussasulavia mellejä voivat syödä myös muslimit, sillä ne on purkin mukaan teurastettu täysin halal-sääntöjä noudattaen.


HAJU: Karpaloinen, kipakan happoinen
MAKU: Makea, sitruunainen, sokerinen, karpaloinen

Kokonaisarvosana: 3 / 5


Vinkki Citroënin laadunvalvonnalle: Tämä on karkki. Auton osana sen toimivuus ja kestävyys ovat huonoja.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti