lauantai 14. syyskuuta 2013

Miso ramen

Terppahdus kaikille! Epookkimaisen tauon jälkeen on aina ilo palata tänne ja jatkaa seikkailua erilaisten outojen ja syötäväksi väitettyjen asioiden parissa. Tällä kertaa pitkälle tauolle on olemassa oikeasti hyvä selitys: Työ vei mennessään vuodeksi ”asteen” verran Tamperetta pienemmälle paikkakunnalle, jossa outoja elintarpeita tarjoavien etniskauppojen määrä on tasan 0. Mutta eipä hätää, sillä kekseliäisyys ja luovuus voittavat nämäkin ongelmat! Tällä erää päätin ottaa käsittelyyn Suomessakin jo jonkin verran tunnettavuutta niittäneen, eksoottisen ruokalajin, josta on olemassa monia, suomenkielisiä versiota ja reseptejä pitkin nettiä, mutta näiden taso on mielestäni usein melko heikko. Nyt on aika korjata asia ja laittaa interwebbiin sekä arvostelu, että hyväksi todettu valmistusohje eksoottiselle eväälle nimeltään Miso ramen. Kun tätä kerran maistat, ei perisuomalainen perunakeitto enää tunnu miltään! But first some background history, my young grasshoppers.

Ramen on alkuperältään kiinalainen nuudelikeitto, jonka japanilaiset, nuo kopiokonemaailman kiistattomat valtiaat, omivat itselleen 1900-luvun alkupuolella ja muokkasivat sen muotoon, joka nykyäänkin yleisesti maailmalla tunnetaan. Ruoassa on yksinkertaisesti kyse kulhollisesta vehnänuudeleita, jotka uiskentelevat liemessä päällään kaikenmoista täytettä vihanneksista ja lihasta merilevään ja sieniin. Ramenin sydän on nimenomaan liemi, joka on yleisimmin soija, miso, liha- tai kalaliemipohjainen. Omasta mielestäni Miso on kaikista vaihtoehdoista (okei, olen syönyt ainoastaan miso- ja soijavariaatioita…) maukkain ja omaperäisin, joten niinpä se saa kunnian toimia tämänkertaisen eväksen pohjana. Mutta jätetäänpä turha höpinä sikseen ja hypätään sekaan prosessiin, jonka lopputuloksena on tarkoitus syntyä herkullinen ja ravitseva, japanilainen katuruoka. Kampai ja Banzai!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------
VALMISTUSAINEET: (Riittävät kahteen, reilunkokoiseen annokseen)

Liemi

1 litra vettä
2-3 ruokalusikallista vaaleita seesaminsiemeniä
2 pussia (10g) dashi-jauhetta
3-4 ruokalusikallista vaaleaa misotahnaa
2-3 teelusikallista chiliöljyä

Nuudelit

Oman mielen mukaan joko valmiita ramen-nuudeleita (suositus) tai muita vehnänuudeleita.

Päälliset

Oman maun mukaan vihanneksia.
(Hyviä ovat esim. kevätsipuli, maissi, tomaatti, paprika, paistettu pinaatti, herkkusienet )
Siivuja paistetusta kanan- tai porsaanlihasta tai raa-asta tofusta.
Kalapullia
Nori-merilevää
2 Kovaksi keitettyä kananmunaa

Paketti misotahnaa, seesaminsiemeniä, ramen-nuudeleita, dashi-jauhetta ja chiliöljyä


VALMISTUSOHJEET

1.Keitä kananmunat koviksi (n.7min.), jäähdytä kylmässä vedessä, kuori ja halkaise pituussuunnassa kahtia.
2.Mittaa vesi syvähköön kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Sillä aikaa kun vesi kuumenee, survo huhmareessa (tai mikälie ”mortteli” onkaan) seesaminsiemenet rikki.
3. Lisää kiehuvaan veteen dashi-jauhe, rikotut seesaminsiemenet sekä kananmunat. Sekoita ja anna kiehua hiljalleen kasaan 10–15 min.

No mercy! You are going in!

4. Keittopohjan kiehuessa, leikkaa valmiiksi päällysteainekset. Käytin omassa esimerkkikeitossani kalapullia, kevätsipulia, herkkusieniä, maissia, tomaattia, nori-levää ja tofua.

Vaimoni ei halunnut kalapullia saastuttamaan tekemäänsä kokonaisuutta...

5. Lisää misotahna keittoliemeen. (HUOM! Älä anna liemen enää kiehua, kun lisäät sinne misoa. Keittäminen pilaa mison maun.) Lisäys kannattaa tehdä mieluiten jonkinlaisen siivilän läpi suttaamalla. Kun miso on liuennut ja sekoittunut, jätä kattila levylle mutta älä anna liemen enää kiehua. Voit lisätä chiliöljyn tässä vaiheessa.

Ramenin valmistus sopii myös koprofiileille.  Kuvassa kuitenkin misotahna liukenemassa keittopohjaan.


Vähän öljyä sekaan ja liemi on valmis!

6. Keitä nuudelit paketin ohjeiden mukaan, huuhtele hyvin siivilässä kylmän veden alla ja aseta tarjoilukulhoihin. Älä uudelleenlämmitä nuudeleita vaan kippaa ne reilusti kylminä kulhoon. 

No mercy! You will bend in there!

7. Ryhdy asettelemaan päällisiä nuudelikeon päälle. Jos haluat olla oikein puhdasoppinen, niin luo päällisistä kaunis ja värikäs asetelma herätlltämään ruokahalua. Älä sotke päällisiä nuudeleiden sekaan tai keskenään, se on barbaarista. 

Koko konkkaronkka alkaa olla kasassa.8. Kun kaikki muut päälliset ovat nuudelien päällä tarjoilukulhossa, nosta kauhalla liemestä kananmunanpuolikkaat muiden päällisten joukkoon. Kaada tämän jälkeen kuuma liemi koko komeuden päälle, niin että nuudelit ja suurin osa täytteistä peittyy sen alle.

Masu, itadakimasu!

9. Nauti loistavan aromikkaasta ja herkullisesta keitosta!

Pari sanaa nuudelikeiton syömisestä: Ainoa väline, mitä tarvitset ovat syömäpuikot. Napsi puikoilla päällisiä ynnä nuudeleita ja hörpi lientä suoraan kulhosta. Unohda länsimaiset, pikkusievät pöytätavat ja ryystä keittoa nuudeleineen kunnolla! Japanilaisessa ruokaperinteessä nuudelikeittojen ryystäminen ei ole ainoastaan sopivaa, vaan jopa suotavaa. Mikäli sormet eivät taivu puikkojen ympärille ja kulhosta hörppiminen tuntuu juntilta, niin mikään ei toki estä käyttämästä veistä, haarukkaa ja lusikkaa, senkin länsimainen ali-ihmisbarbaari!

Suurin osa raaka-aineista on saatavissa aivan normaaleista S- ja K-ryhmän kartellikaupoista, mutta muutamaa erikoisempi osanen on hankittava yleensä etniskaupasta.
Misotahna ja dashi-jauhe ovat ruokatarvikkeita, joita ei yleensä normaaleista kaupoista saa, joten jos paikkakunnallasi on aasialainen kauppa, kannattaa suunnata sinne. Tampereen East Asia Martissa on jotakuinkin täydellinen valikoima ramen-tarpeita aina misosta ja dashista oikeisiin ramen-nuudeleihin. Jos et moiseen liikkeeseen pääse, niin netistä saattaa olla mahdollista niitä tilatakin. On outoa, mikseivät ns. normikaupat ole ottaneet vielä valikoimiinsa dashia, joka on säilyvää jauhetta (WINK teille, K- ja S-kauppiaat) tai misoa, joka on säilyvää, soijapavuista valmistettua tahnaa (WINK vol.2, S- ja K-kauppiaat).

Ai niin. Dashi-jauhe on muuten sisällöltään pääasiassa NATRIUMGLUTAMAATTIA! IIK! Tämä ystävällishenkisenä varoituksena ruoka-ainehysteerikoille. Se on myös absoluuttisen tärkeä aine ramenissa, sillä ilman dashia, ei keittopohjasta tule millään oikean makuista. Jos haluat välttää natriumglutamaatin ingestoimista, niin voit toki valmistaa dashin itsekin keittämällä kuivattua tonnikalalastua ja kombu-levää kiehuvassa vedessä. Good luck finding those…

-------------------------------------------------------------------------------------------------------
No mutta, mille tämä tekele sitten mahtoi maistua? En viitsi jäävätä itseäni, vaan arvostelen itse hyvään totalitaristisen diktatoriseen tapaan itse valmistamani annoksen:

Chiliöljyllä ryyditetyn misoliemen maku on herkullinen. Se on samaan aikaan suolaista ja umamista, antaen pehmeille nuudeleille ja päällisille herkullisen lisäaromin. Jokainen päällinen maistuu erilaiselle ja täydentää makuharmoniaa omalta osaltaan. Maun kuvaileminen on itse asiassa hyvin vaikeaa, se täytyy kokea itse. Koko annos on täydellinen ja johtaa uskolliset alamaisemme lopulliseen voittoon! Eläköön johtaja, eläköön misoramen! Tässä vielä aitoa historiallista kuvaa kansan reaktiosta johtajan tarjottua kaikille reilun annoksen tätä japanilaista herkkua.


HAJU: Täydellinen

MAKU: Täydellinen

Kokonaisarvosana: 5/5

2 kommenttia:

  1. Tervetuloa takaisin! :)

    VastaaPoista
  2. Kiitosta! Olisi tarkoitus jälleen joku viikonloppu heittää uusi reissu Tampereelle ja samalla hamstrata "The Shopista" mukaan lisää outoa arvosteltavaa. :)

    VastaaPoista