sunnuntai 23. lokakuuta 2011

Calpis Yoghurt Soda

Japanilaiset ovat mestareita outojen (tai järjettömien) asioiden keksimisessä: Ihmisen ulosteesta prosessoidut pihvit, vauvamoppi, karaoke, syömäpuikkoihin kiinnitettävä tuuletin, poikaystävätyyny, pääpanta sateenvarjolla sekä tamagotchi ovat vain pieni osa tämän saarivaltakunnan asukkien ihmeellisten aivoitusten tuloksia. Kolikon kääntöpuolena japanilaiset ovat myös mestareita hienojen ja tyylikkäiden asioiden, kuten ihmisen ulosteesta prosessoitujen pihvien, kamikazelentäjien, samuraiden, harakirin, amis-Toyotan aihioiden ja Calpis-juoman keksimisessä. Tällä kertaa tarkastelussa onkin siis aitojapanilainen keksintö: Soodalla terästetty calpis. Jotta ymmärrämme, mistä tässä outolinnussa on kyse, pitää ennen asiaan pääsyä laskeutua reilun sadan vuoden taakse nousevan auringon maan historiaan.

Vuonna 1904 Kaiun Mishima niminen japanilaismies matkusteli Pohjois-Kiinan ja Mongolian seutuvilla kohdaten paikallisia asukkaita. Näillä alkuasukeilla oli tapana juoda käyneestä tammanmaidosta valmistettua alkoholijuomaa nimeltään airag. Jostakin käsittämättömästä syystä (kenties airagista liikuttuneessa tilassa?) herra Mishima innostui mongolien maitopohjaisesta juomasta ja jatkoi sen kehittelyä Koto-japanissa. Tämä kehitysprosessin tuloksena syntyi alkoholiton virvoitusjuoma nimeltään Calpis (Cal niinku ”calcium” ja pis niinku sanskriitin ”makuinen”.) . Vuonna 1919 tätä yhdistelmäsanahirviötä ryhdyttiin myymään Japanissa tiivisteenä, joka laimennettiin valmiiksi juomaksi vedellä. Täytyy nostaa hattua herra Mishimalle, sillä tarvitaan aikamoinen bisnesvaisto ja pari kuutiota Donaldtrumpimaisia liikemieskykyjä, kun ryhdytään myymään maitopohjaista juomaa kansalle, jonka jäsenistä noin 90 % on laktoosi-intolerantikoita! Ilmeisesti Mishima tällaisia omasikin, sillä konsepti menestyi loistavasti. Sadan vuoden aikana tuotekehittelyn rattaat ovat jauhaneet reseptistä komean kasan erilaisia muunnelmia, joista yksi on testaamani hiilihappoinen (alun perin näissä ei sellaista ollut) valmiscalpis jogurtinmaulla höystettynä:

Herra porepallokin tykkää!

Jogurtticalpis löytyi, monien muiden itämaiden ihmetuotteiden tavoin, Tampereen East Asia Martista ja kevensi ostajansa lompakkoa puolellatoista egellä. Valmistuttaja oli luonnollisesti japanilainen Calpis co.,Ltd, mutta globaalin ja kapitalistisen maailman pelisääntöjen mukaan tuote on saatettu lopullisesti purkkiin halpatyövoiman avulla Thaimaassa. Tuote sisältää Calpista, sokeria ja 1 % verran jogurttia.

Avasin purkin tietämättä yhtään mitä odottaa ja otettuani rohkeasi kulauksen epämääräistä, haaleanvaalean kuplivaa nestettä olinkin jo myyty. Tämä on oikeasti hyvää! Juoma maistui samaan aikaan raikkaalle, pehmeälle ja miedosti happamalle. Maussa on monille suomalaisille tuttua jonkinlainen, etäisen greippilimonadimainen vivahde.  Tämän voisi kuvitella olevan erityisen hyvää helteisinä kesäpäivinä tai sitten, omaan tapaani, saunan päälle otettuna. Jogurtti istui koostumukseen hyvin ja todennäköisesti aikaansai mainitsemani pehmeyden maussa. Jos taas tykkää nauttia isojen poikien ja tyttöjen juomia, niin tämä käy niihin aivan verrattoman hyvin lantringiksi ja raaka-aineeksi. Japskit tätä ahkerasti sellaisena ilmeisesti käyttävätkin. Tälle tuotteelle annan varauksettomat kehuni: Jos käyt itämaisissa kaupoissa tai japanilaisessa ravintolassa, niin testaa ihmeessä, maku on oikeasti hyvä! Suosittelen raikkaan viileästi!

MAKU: Raikas, pehmeä, hieman hapan
HAJU: Lievästi sitruksinen, hapan

 Kokonaisarvosana: 4 ½ / 5


 Muista aloittaa pieneläinten talviruokinta ajoissa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti