lauantai 25. helmikuuta 2012

Yunnan Tuo Cha –tee

Kärsitkö ylipainosta? Onko paha kolesteroli korkealla? Haluatko mahtua lentokoneessa yhdelle penkille kahden sijasta? Oletko jo unohtanut, mille mummolan vanha, kanojen asuttama heinälato maistuu? Pelko pois ja ilo pintaan, sillä tällä kertaa ei tarvita Sarasvuota tai Batmania apuun, vaan ongelmien ratkaisijaksi liihottaa maiden ja merten ylitse Tuocha, vaaleanpunainen pelastaja Kiinan supersankarivaltakunnasta!

Päivän nimi on siis Tuo-Cha, hyvin erityinen tee, joka kuuluu arvostettuihin kiinalaisiin Puer-teelatuihin. Näissä erikoista on valmistusmenetelmä: Puer valmistetaan käyttämällä (siis kompostoimalla) muutaman sadan gramman painoisia teekakkuja useita vuosia, josta tuloksena on vahvaa ja vanhetessaan maultaan paranevaa ihmejuomaa. Koska jo aiemmin tuli selväksi, että kiinalaisilla on jonkinlainen outo fetissi pääskysenpesiä kohtaan, ei liene yllättävää, että myös teenjuojat saavat tästä outoudesta osansa Tuo-Cha:n muodossa. Aito ja oikea Tuo-Cha on nimittäin Puer-teetä, joka on puristettu muoteissa pienten pääskysenpesien muotoisiksi kakuiksi. Cute.  En tiedä miten oikeaoppista tavaraa testaamani kiinalaisen Golden Sail Brandin valmistama tee on, mutta pääskysenpesän sijaan se on siististi annospusseihin pakattua ja valmiiksi hienonnettua. Hintakaan ei lisää illuusiota ainutlaatuisen mahtavasta elämyksestä, sillä kokonainen paketti tätä maksoi East Asia Martissa vaivaiset 2,5 €lwaria, eli suurin piirtein perus-Liptonin verran. Kaiken hyvän ja kauniin lisäksi Tuo-Chan pitäisi auttaa jollakin tapaa myös painonhallinnassa ja estää ikäväninhan rasvakudoksen muodostumista käyttäjiensä ruumiillisiin temppeleihin. Mahtavia lupauksia, mutta millainen aistielämys onkaan luvassa tästä ainutlaatuisesta tsajusta?

Värien harmoniaa

Kerrankin voi huoletta sanoa, että maku ei ole ainakaan sanoin kuvailematon, sillä sen verran kovat ja omintakeiset aromit tuo Tuo-Cha itsestään nauttijan kitalaelle tuo! Jo kunnolla hautuneen, punaisenruskean nesteen ensituoksahdus on melkoinen: Hajusta tulee mieleen betoninen navetta tai kellari, jossa säilytetään ylivuotisia, kuivia olkia. Ja jos tuoksu on outo, niin maku ei ainakaan siitä siirry yhtään piirua normaalimman suuntaan. Se minkä klyyvari aisti tuoksussa, ottavat vastaan myös makunystyt mutta vieläkin maanläheisempänä ja voimakkaampana. Betoninavetta-heinälatoon tulee pikanttina lisänä muitakin maaseudun iloja, joita voi parhaiten kuvailla ehkäpä märällä lampaalla ja lattiakanalalla. Niin, jos tämä olisi arvostettu viiniopas, niin makua todennäköisesti kuvailtaisiin sanalla ”maanläheinen”. Minä taas sanoisin vulgaaristi (ja realistisesti), että maistuu kananp****lle! Aivan käsittämättömän karseaa on tämä tee, ei voi mitään!

Tämän täytyy olla pahimman makuista teetä, mitä olen koskaan maistanut ja kaltaiseltani vannoutuneelta teenjuojalta  se on jo paljon sanottu! Jos tästä tavarasta antamani kuvaus vaikuttaa liioitellulta, niin käytännössä täysin samoja makukuvauksia tuli kahdelta toiseltakin teetä maistaneelta koehenkilöltä. Tässäpä maistaja kakkosen mielipide Yunnan Tuo-Chasta:

"Hjyuuh! Haisee karseelle! Maistuu kupissa seisseelle mustalle teelle, jossa ei maitoa, eikä sokeria. No hyi hitto! Haju käy nenään. En kyllä juo, vaikka laihtuis."

Me spoking goodwell engrish, no?
  
Jos kuulut siihen harvalukuiseen joukkoon, joka on jo maistellut Forssmanin ja Nordqvistin erikoisimmatkin teevalikoimat läpi, sekä syönyt suvun perintömaatilan heinäladon parempiin suihin, niin kannattaa panostaa palkkapussin pohjalta pari sestertiusta tähän aineeseen. En takaa, ettetkö tule pettymään, mutta melko varmasti et ainakaan ole moista makumaailmaa ennen teepussista kuppiisi saanut haudutettua. Tee on myös mainio vaihtoehto kaikille vanhoilliskepulaisille, jotka voivat ottaa kaiken irti Tuo-Chan tarjoamista, maanläheisistä ja maaseutumaisista aromeista, nauttimalla tätä tavaraa Paavo Väyrysen kampanjamukeista navetan karjakeittiön loimussa!

 
HAJU:  Betoni, perunakellari, vanha kivinavetta, heinälato
MAKU: Betoni, vanha kivinavetta, pähkinä, kuiva heinä, homeinen kuiva heinä, märkä lammas, lattiakanala

Kokonaisarvosana: 1,5 / 5

Pupu tykkäsi. Mutta se syökin heinää ja omia papanoitaan...Ei kommentteja:

Lähetä kommentti