torstai 29. maaliskuuta 2012

Merilevä-snack

Vapise, Taffel! Rasvassa tiristetyt  ja epäterveellisyyttä tihkuvat perunalastusi ovat saaneet haastajan, joka nousee jostakin itäisen Aasian merialueiden syvyyksistä, on tummanvihreä ja huokuu (ainakin omien sanojensa mukaan) terveyttä ja elinvoimaa. Hyvät naiset ja herrrrraaat:! Tavatkaa itämaan oma poika: Tao Kae Noi!

Vaikka pussi vihjaileekin kovasti japanilaisen alkuperän puolesta, niin thaimaalaisten levästäjien tekeleitä ovat nämä levälastut. Se ei kuitenkaan ole paha asia, sillä Japanissa valmistettuina näiden hinta olisi ollut todennäköisesti lähellä kullan vastaavaa, koska nytkin niistä tuli pulitettua ”tiedättä-varmaan-missä” jotakin sinne neljän €stefanin pintaan. Lastut tuottaneen pajan nimi on kokonaisuudessaan Taokaenoi Food & Marketing Co., Ltd ja se omaa vähintäänkin häiritsevät kotisivut, joille saapuessaan vierailija joutuu heti alkuun katselemaan useita sekunteja animaatiota merilevämatolla fellaatiota harjoittavasta kiinalaisheppulista! Moraalitonta. Mutta minkälainen naposteltava meillä sitten tällä erää oikein onkaan käsissämme, valmiina suuhunotettavaksi?

"Tao kaenoi" -savolaista väkivaltaa ujoja ihmisiä kohtaan jo vuodesta 1899! 

Käytännössä Tao Kae Noi on kuivattua, paahdettua ja kevyesti maustettua merilevää prässättyinä ohuiksi siivuiksi. Levä on laadultaan noria, sitä samaa, mitä löytyy myös sushien ympäriltä. Maku on ensituntumalta aivan käsittämättömän kuiva ja leväsuikale maistuu sille, kuin olisi syömässä palasta suolalla kevyesti maustettua, pikkuisen palanutta leivinpaperia, johon on tarttunut aavistuksen verran merellistä aromia. Rapeat norilastut maistuvat myös todella kevyiltä, eikä syödessä tule ainakaan sellaista rasvan ja suolan marinoimaa itseinhon tunnetta, mitä perunalastuilla herkutellessa joutuu jossakin vaiheessa väistämättä kokemaan. Kauheita määriä ei kuitenkaan vältsiin kannata intoutua nauttimaan, sillä tätä kun vetää pussillisen, niin kilpirauhanen suorastaan natisee saadun jodimäärän alla.

Perunalastuista puheen ollen: Ottakaapa muuten tästä mallia, pottuchipsigrynderit: Siinä missä te painatte lastupusseihinne tekstejä, joissa kerrotaan niiden sisältävän ”vähemmän suolaa” tai ”niukemmin haitallisia rasvoja” lähtee Tao Kae Noi aivan eri linjalle: se kertoo, miten terveellisiä, hyviä ja suorastaan ainutlaatuisia sen leväviipaleet ovat. Tässäpä pari esimerkkiä allekirjoittaneen suomentamana:

”Thailand Diversity & Refinement-leiman omaava tuote”
”Meren terveelliset ravinteet  ja herkullisuus yhdistettynä”
”Good Manufacturing Practice –leiman omaava tuote"
“Valmistettu moderneinta teknologiaa käyttäen ja äärimmäistä hygiensyyttä noudattaen”
”Thaimaan islamilaisen komitean hyväksymä (!) tuote”

Tuo islamilasen komitean hyväksyntä on kyllä kaikkein kirkkain jalokivi mainion tuotteen kultaisessa kruunussa. Ei muuten varmana ole kotomaisia perunalastuja teurastettu islamilaisten puhtaussäännösten mukaan!

Merilevä-snack on jälleen kerran tuote, jota ei voi suuressa hurmoksessa ylistää, mutta ei myöskään lytätä suoraan alimpaan jätetunkioon.  Se, maistuuko Tao Kae No hyvältä vai huonolta riippuu todennäköisesti siitä, millaiseen makumaailmaan kieli ja aivot ovat eksistoimanaan aikana oppineet ja tottuneet. Itse en ensimmäisellä maistamiskerralla kokenut rapeaa levää mitenkään herkullisena tuotteena, mutta seuraavana päivänä maku tuntui jo paljon paremmalta, ja kolmantena päivänä pussi kuluikin loppuun ihan huomaamatta.

HAJU: Hyvin mieto, muistuttaa uutta, vastamaalattua huonetta
MAKU: Suolainen, merellinen, kuiva, leväisä

Kokonaisarvosana: 4- /5

Ostaisitko sinä käytetyn merilevän tältä mieheltä?

1 kommentti: