maanantai 2. huhtikuuta 2012

Karkkia, sidekalvo hiutale (Haw flake candy)


Etnisissä kaupoissa ja -ravintoloissa on usein läsnä eräs leimallinen ja hupaisa piirre: Väärinkäytetty ja väärinymmärretty Suomen kieli.  Niin hullulta kuin se kuulostaakin, antaa tämä ilmiö omasta mielestäni tietynlaista aitoutta ja uskottavuutta paikalle ja viestii samalla liikkeen olevan aivan todella ”etninen”, eikä mikään suomalaisten wannebeiden pystyttämä feikkipulju.

Feikkipuljuksi ei voi ainakaan Tampereen East Asia Martia kutsua, sillä sen verran railakas määrä, todennäköisesti Google Translatorin avulla söhellettyä, chinnisihiä sen tuotelappusista löytyy. Tällä erää arvostelussa onkin siis tuote, jonka suomalainen nimi oli kyseisessä kauppaliikkeessä ruokahalua herättävä ”Karkkia, sidekalvo hiutale”.  Varmasti herahtaa vesi kielelle ainakin sillä ainoalla, englantia taitamattomalla, kahdeksattakymmenettä käyvällä ja eläkepäiviään lokoisasti viettävällä rouvalla, joka uskaltautuu ensimmäistä kertaa elämässään kokeilemaan juuri sitä erikoista kauppaa, joka on sattumalta tämän jokapäiväisen kauppareitin vierellä! Jos rouva osaisi englantia, voisi hän tulla kauppaan vielä toisenkin kerran, sillä lontooksi tuotteen nimi onkin sitten jo paljon järkeenkäypäisempi ”Haw flake candy”, joka lienee oikeasti suomeksi jotakuinkin ”Kiinanorapihlajakarkkia”. Jos hurjalta kuulostavan nimen yli pääsee, niin ainakaan hintaan ei ostopäätös kaadu, sillä pussillinen tätä herkkua maksaa laihialaisystävällisesti edellä mainitussa kauppalaitoksesssa ainoastaan 0,90 €ewokkia. Tarkastellaanpa nyt kuitenkin lähemmin, mitä kolikkopelirahoista luopumalla sitten omakseen saa.

Sidekalvo, karkkia, kiina, pussi, iho, kynsi, aurinko, jumala, iäisyys, universumi

Haw flakesit on pakattu muovipussiin, joka sisältää kymmenen kääröä, jotka puolestaan sisältävät itse tuotetta. Värikkäät paperikääröt, joihin hiutaleet on pakattu, näyttävät erehdyttävästi sytytyslangattomilta halpisilotulitteilta. Aivan varmana näitä väsätään samalla linjastolla, mistä tulevat myös jokauusivuotiset ilotulitteet Suomen rahwaalle räiskittäviksi. En yllättyisi, vaikka jostain paketista löytyisikin ihan ihka aito paukku karkkien seasta. Plussana hauraasta paperista seuraa erittäin helppo avattavuus. Valmistajasta ei pussin perusteella oikein ota selkoa, mutta se suattaapi olla tai olla olematta yritys nimeltään QINGZHOUSHIYOUMINGSHIPINCHANG (siis prikulleen noin siihen pussiin kirjoitettuna!). Toinen vaihtoehto löytyy heti edellisen alapuolelta nimellä QINGZHOUSHIYANGTIANSHANLU8888HAO. Välitöntä uskottavuus- ja ”bad ass” -plussaa yritykselle rapsahtaa nimessä olevista quadruplakaseista. Ei varmaan tule kovin suurena yllätyksenä, että firmalla ei ole minkäänlaisia nettisivuja. Mutta entäs sitten se tärkein, eli maku?


Uudenvuodenp...eikun karkkia!
 
Karkkien (tai paremminkin kuivattujen marjapuristepellettien) aromi on heti ensituntumasta alkaen miellyttävä. Mieleen tulevat väistämättä kuivatut rusinat tai luumut.  Lisäksi maussa on mukana häivähdys pihlajamaisen mukavaa kirpeyttä.  Makumaailma on monen suomalaisen kielen mielestä varmasti hyvin tuttu, varsinkin, jos varautuu heti alussa saamaan jonkinlaista kuivattua hedelmäsäilykettä, eikä varsinaista karkkia. Sen verran hyvän makuisia sidekalvohiutaleet olivat, että pakkaus hupeni ihan huomaamatta parin päivän aikana. Extreme-herkuttelijoillekin on tiedossa vauhtia ja vaarallisia tilanteita, sillä pakkaukseen painettu englanninkielinen varoitus kertoo tuotteessa käytetyn väriaineen aiheuttavan lapsilla mahdollisesti käytös- ja keskittymishäiriöitä. Näitä sitten vaan ostelemaan ja testailemaan, kaikki  te pienet ES-energiajuomanarkkarit

Jos satutte joskus tätä tuotetta myyvään puljuun poikkeamaan, niin ostakaa pois ja maistakaa. Hinta ei vie konkurssiin ja makukin on oikein hyvä. Lisäksi voitte testata, onnistutteko olemaan nauramatta chinnisin ihmeellisen ja usein todella pahasti väärin kirjoitetun maailman avautuessa näköaistimienne eteen.


HAJU: Kuivattua luumua, hieman kirpeä
MAKU: Rusinainen, kuivaluumuinen, kirpeänmakeahko

Kokonaisarvosana: 3 ½ / 5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti