tiistai 8. toukokuuta 2012

Ruusuaromilla maustettu Lokoum


Tagas Turggi!

Turkista on männävuosina tullut monelle suomalaiselle kohde, jonne voi lähteä pienellä rahalla ja äkkilähdöillä pikalomalle, pois kuristavan arjen paineista. Niinpä tämänkin blogi seuraa samaa linjaa ja syöksähtää takaisin turkkilaiseen makumaailmaan muutaman viikon tauon jälkeen. Kyseessä on pika-arvostelu edellisen osmanituotteen, lokoumin (tai lokumin), asteen verran hienostuneemmasta versiosta. Joten pistäkääpä vielä hetkeksi suomalaiskansallinen, hupitekstillä varustettu, kulahtanut vaimonhakkaajapaita päälle ja sukkasandaalit jalkaan, on aika piipahtaa muutama hetki pikalomalla Turkin auringossa.

Tällä kertaa elämä onkin pelkkää ruusuilla tanssimista, sillä testituotteeksi irtosi Satakunnankadulla sijaitsevasta, uudesta etniskauppa Istanbul Oriental Marketista, vanhan kunnon belgi-Sebahatin ruusuaromilla maustettu lokoumkarkkirasia. Vaikka kyseessä on jo kerran arvostellun tuotteen lähisukulainen, on ruusuversio kumminkin sen verran omaperäinen tuote, että se todellakin ansaitsee oman pienen esittelyn. Kiitokset ideasta menevät täysin eräälle, edellistä lokoumartikkelia kommentoineelle lukijalle!

Jos olet mies ja ostit tämän jääkiekon MM-kisojen äijäkotikatsomoon, ei välttämättä kannata odotella uusintakutsua.


Ruusulokoum on manteliversiota ihmisystävällisempi tuote monessakin mielessä: Vaikka hinta olikin suolaiset yli viisi €dirneä, niin heti ensimmäisenä kiitosta tulee siitä, että Cemal ei ole tehtaanlinjastolla ripotellut näihin lainkaan tomusokeria! Se on korvattu päällystämällä marmeladinpalaset kokonaisuuteen hyvin sopivilla mantelilastuilla. Lokouminpalat ovat muutenkin houkuttelevan näköisiä, punaisia brikettejä ja niissä on todellakin erikoinen makumaailma. Ensipuraisu saa aikaan oudon konnotaation halpaan, hajustettuun käsinestesaippuaan, joka onneksi haihtuu pois makunystyjen ulottuvilta suht pikaisesti. Saippuamaisuus tulee todellakin siitä ruusuaromista, jota tuotteessa on käytetty varsin liberaalisti, ja sitä on melko vaikea kuvailla. Jos olet ollut paha poika tahi tyttö pienenä ja äiti/isä/naapurin täti on pessyt rumia ilmoille päästelleen suusi luxussaippuallaan, niin saat tietää mille nämä maistuvat ilman varsinaista testaustakin. Imeläksikin kuvailtava aromi ei ole todellakaan siis paha ja kokonaisuutena lokoumista jää päällimmäiseksi mielikuvaksi marmeladimainen makeus höystettynä hyvällä tavoin oudolla aromilla.

Tämä oli tällä erää varsin pikainen re-visited arvionti, mutta näitä nämä pikamatkat tuppaavat joskus olemaan. Ensi kerralla suunataan sitten nokka jälleen enemmän kaukomaille ja koetetaan löytää arvioitavaksi jotain todella omituista.

HAJU: Käsisaippuamainen, makea
MAKU: Käsisaippuamainen, makea, ruusuinen

Kokonaisarvosana: 4 / 5

Lovly, indeed!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti