lauantai 8. syyskuuta 2012

Kimchi


Mitä saadaan, kun otetaan saksalaisen totinen, perinteinen hapankaali ja yhdistetään siihen Kaukoidän kansojen mieltymys mausteisiin?  Vastaus ei ole 42, vaan perinteinen korealainen maustehapankaali Kimchi. Tarina kertoo, että ruoka olisi syntynyt alun perin jossakin päin Koreaa pimeän 600-luvun aikana. Kun syötävää ei varsinkaan talvisaikaan ihan hirmuisesti ollut, alkoivat ihmiset suolata kaalia ja muita vihanneksia paremmin säilyviksi. Pikku hiljaa säilykkeitä alettiin maustaa, ja kun portugalilaiset 1500-luvulla toivat valloittamastaan Etelä-Amerikasta mukaansa nyhtämiä chilejä maahan, keksi joku ennakkoluuloton korealainen lisätä sitä mausteeksi hapankaaliin. Näin syntyi moderni, tähän päivään asti valmistettu kimchi.
  
Tätä herkkua on harmittavan vaikea löytää Suomesta, mutta onneksi waka wanha luottoliikeeni, East Asia Mart, tarjosi tässäkin asiassa jälleen kerran pelastuksen. Purkillinen suoraan sieltä ideologiavapaammasta Koreasta tuotettua kaaliruokaa lähti mukaan käden käänteessä, eikä edes valmistajan epäilyttävä nimi, Wang Korea, saanut aikaan sen suurempaa empimistä.

A Korean wang in my hand.

Jotenkin ensi nuuhkaisu jykevän lasipurkin uumeniin ei saanut minua vakuuttuneeksi: tuoksua voisi kuvailla happamoitumaan päässeen kaalilaatikon aromiksi. Mutta entäpä sitten se varsinainen suutuntuma? 

Nyt ei voi kyynisyyteen ja pessimismiin taipuvainen arvostelijakaan sanoa muuta kuin, että hyvää on! Kirpeäntulinen ja pehmeä kiinankaali upposi ainakin minun makunystyilleni aivan totaalisesti. Tulisen kipakka ja samalla mukavan hapan kaali katoaa kitusiin alta aikayksikön joko yksinään tai melkeinpä minkä tahansa perusruoan kaverina. Ainakin itsetehdyn lasagnen kanssa kimchi oli kuin kotonaan ja antoi arkimurkinalle mukavan mausteista lisäpotkua. Jos et ole syönyt ennen kovin mausteista sapuskaa, kannattaa tämän tavaran kanssa olla alkuun varovainen, sillä jo parin haarukallisen jälkeen suu kihelmöi kuin lasitehtaan masuuni!
  
Koska suomalaisista on yhä enenevässä määrin tulossa mauste- ja etenkin chilikansaa, kannattaa jokaisen edellä mainittuun kuvaukseen sopivan kansalaisen kiiruhtaa kipin kapin kauppaan ja ottaa purkki kimchiä testiin sillä harva ruoka on yhtä aikaa sekä terveellistä, että hemmetin maukasta. Sopii myös kaikille pupunruoka- ja salaattikammoa poteville, koska tuote ei juuri brutaalin punaiselta ulkonäöltään sellaista muistuta. Jos ei muuten uppoa, niin kuvittele vaikka sitten syöväsi lohikäärmeen sisuskaluja. Perinteistä ”keskitysleirin ruokavalio” –dieettiä noudattavat painonpudottajatkaan tuskin pahastuvat tästä maukkaan kevyestä kasvisruoasta.

Sporttinen purkki

Maukkaalla chilihapankaalilla on vain yksi negatiivinen ominaisuus, nimittäin hinta. Yleisesti ottaen hinnoiltaan huokeaksi havaitussa, aasialaiselintarpeiden erikoiskaupassakin purkilliselle Korean herkkua kertyy hintaa mieltä järkyttävät 6,8€! Vaikka kimchi viekin makunystyrät mennessään, on kyseinen hinta aika suolainen 400 grammasta maitohappokäytettyä kiinankaalia ja mausteita. Ilmeisesti näiden rahtaaminen toiselta puolen maailmaa Suomeen saakka ei ole täysin ilmaista. Tässä olisikin jollekulle kotomaiselle Yrjö Yrittäjälle kultainen markkinarako, sillä Suomessa valmistettuna saisi kimchin hinnasta varmasti jokusen euron pois ja kysyntää alkaa nykyisellään varmasti jo olla ihan tarpeeksi kotomaistenkin markettien hyllyillä. Mutta vaikka hinta tuntuukin näin ikuisuuslaman keskellä kaamealta, kannattaa silti jättää se yksi oluttuoppi juomatta ja pistää, ainakin kerran, rahat purkilliseen tätä happamantulista herkkua. 


HAJU: Kaalilaatikkoinen, hapan
MAKU: Raikas, tulinen, kipakka, kaalinen, hieman suolainen, valkosipulinen

Kokonaisarvosana:   5 / 5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti