keskiviikko 23. marraskuuta 2011

Malesialainen vanukaslajitelma

No nyt ollaan jännän äärellä!

Voiko vanukas, joka säilyy vuoden huoneenlämmössä (!) olla myös terveellistä ja hyvänmakuista? Ensimmäiseen kysymykseenhän me kaikki tiedämme, tai vähintäänkin valistuneesti arvaamme, oikean vastauksen, mutta makupuoli onkin sitten jo mielenkiintoisempi juttu. Kattotaas, kuinka käy…

Malesia, tuo Kaakkois-Aasian vähän tunnettu, islaminuskoisten malaijien hallitsema moniosaajayhteiskunta on tunnettu muun muassa F1-kisoistaan sekä 452 metriä korkeista Petronasin kaksoistorneista. Malesialainen ruokakulttuuri sen sijaan on edelleen tehokkaasti usvan peitossa useimmilta läntisen maailman silmiltä ja suilta. Ja mikäli Cocon Food Industries Sdn. Bhd. -nimellä itseään tykö tuovan yrityksen vanukaslajitelman perusteella on vedettävä äkkinäisiä johtopäätöksiä, niin se on hiton hyvä asia!

Värikäs, houkutteleva, makea, eksoottinen. Nämä sanat alitajuntani enkeli nosti tietoiseen mieleeni sillä hetkellä, kun näin paketin Coconin hyytelövanukkaita Tampereen Siam Housen hyllyillä. Samalla hetkellä alitajuntani piru tosin koetti kovasti ähistä lausetta ”Epäilyttävää, koira haudattuna!”, mutta joutui nopeasti enkelilauman verisesti teurastamaksi. Niinpä vasen käteni tarrasi pakkaukseen kiinni, oikean pulittaessa siitä kauppiaalle muutaman ekumeenin.


Varoitus! Valmistettu linjastolla, jossa käsitellään pahaa makua
 
Kannoin six-packillisen minivanukkaita kotiin ja syöksyin innolla sekä avoimin mielin testaamaan, miltä näin värikäs herkku mahtaisikaan maistua. Valitsin tarjolla olevista viidestä mausta hunajamelonin ja kävin lusikka tanassa tuotteen kimppuun.

Täytyy sanoa, että parin lusikallisen jälkeen aiemmin hengiltä hakattu alitajuntani piru alkoi nauraa haudan takaa kakkaista nauruaan. Vanukkaan maku ei nimittäin vastannut juuri millään tavalla ennakko-odotuksiani. Suutuntuma oli ikävän niljakas, makeus puuttui lähestulkoon kokonaan ja hunajamelonin aromi maistui keinotekoisemmalta kuin entinen Neuvostoliitto. Maku muistutti (erittäin) etäisesti aikoinaan koto-Suomenkin marketeista löytynyttä, maustettua Viilis-viiliä.

Todellinen erikoisuus Malesian makupalassa oli kuitenkin ”nata de coco”, kookosvedestä käymisprosessin kautta valmistettu, koostumukseltaan marmeladin ja kovan liivatteen välissä oleva töhnä, johon on vanukkaassa sekoitettu jonkinlaisia makuaineita. Joku voi tästä tykätäkin, mutta henkilökohtaisesti en kookosliivatekimpaleiden niljahtelusta hampaiden välissä kovin suuria säväreitä saanut. Nämä palat yhdistettynä vanukkaan koostumukseen saivat pikemminkin aikaan vähemmän mairittelevan tunteen siitä, että olisin ollut nauttimassa klimppien sattumoittamaa limaa. Tunnettuna masokistina minun oli pakko kokeilla kaikkia muitakin makuja ja loppupäätelmänä voi sanoa, että yhdenkään vanukkaan aromi ei ollut luonnollisen tuntuinen. Koostumus kaikissa oli prikulleen samanlainen, edellä mainitun mairitteleva. Kaupan päälle rasian taakse liimatussa tuoteselosteessa varoitettiin liivatehirvityksissä käytettyjen E-koodivärien aiheuttavan mahdollisesti lapsissa levottomuutta ja ylivilkkautta (tämä ei siis ole huumoria, käykää katsomassa se seloste kaupassa itse, jos ette minua usko!). Nice…

Täytyy myöntää, että en oikein keksi mitään hyvää sanottavaa näistä tekeleistä. Ainoa, edes jollain tavalla hyvä maku viidestä (litsi, appelsiini, mango, hunajameloni, mansikka) tarjolla olleesta oli mansikka, mutta ällöttävä koostumus nuketti siitäkin parhaimman terän taivaan tuuliin.

Ettei tämä arvostelu jäisi nyt kuitenkaan ihan pelkäksi ”Anti-Malaysian Processed Food” –ragettamiseksi, niin sanottakoon, että jossain määrin tämänkin vanukkaan herkullisuus tai herkuttomuus on  varmasti tottumiskysymys. Maissa, jossa maidon käyttö on vähäisempää, on erikoiseen liivatekoostumukseen ehkä totuttu, mutta suomalaiseen, pehmeiden maitopohjaisten jogurttien, viilien ja muiden vastaavien tuotteiden makuun kalibroituneille aisteille, tämä ei kovinkaan suuria ylisanoja herättävä kokemus ollut.


HAJU: Esanssinen, teollinen, makea
MAKU: Esanssinen, viilismäinen olematta silti Viilistä, vetinen, limainen

Kokonaisarvosana: 2 / 5


Kill it with fire!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti