sunnuntai 20. marraskuuta 2011

Duriotrilogia osa III: Kuninkaan Paluu

Suuren durioseikkailun edellinen osa päättyi Hedelmien Kuninkaan kannalta karvaaseen takaiskuun: sen ylevä koostumus oli tärvelty kaiken valtakunnan siirapeilla, jalo aromi taitettu kookosmaidoilla ja uljas kokonaisuus hukutettu sokeriin. Vaikka lopputulos olikin ympäristön hyvinvointia ja makunystyjään ajattelevan kuluttajan kannalta varsin onnistunut, ei toffeekarkiksi pusertaminen yksinkertaisesti ole vain sopiva kohtalo majesteettiselle duriolle.

Mutta keskelle synkkyyttä ja kaiken olevaisen alennustilaa ilmaantui viimeinkin toivonkipinä, uusi haastaja. Läheltä kuninkaallisen hedelmän kotisijoja, tuhansien kilometrien päässä sijaitsevasta Thaimaan valtakunnasta asti, matkasi East Asia Martin notkuvien hyllyjen kautta käteeni ja kotiini ytimekkäästi nimetyn tuotantoyhtiö Durion musta hevonen: Durian Chips. Olisiko tästä, kesäisiin väreihin verhoutuneesta, tuotteesta palauttamaan hedelmien kuninkaalle kuuluva kunnia ja loisto?


Vinkki Google Translatoria sokeasti ENG-FIN käännöksiin käyttäville yrityksille: Nämä ovat duriolastuja, eivät "Durian Pelimerkkejä"


En enää tiennyt mitä odottaa duriolastuilta edellisten, täysin toisistaan eronneiden duriotahnan ja  toffee-durio-experiencen jälkeen. Ensimmäinen havainto pussin avaamisen jälkeen oli se, että pahalta eivät sipsit ainakaan haisseet, sillä tuoksu muistutti hennossa makeudessaan todella paljon monille tuttuja, kuivattuja banaanilastuja. Koostumukseltaan lastut olivat 1:1 perus perunalastujen kanssa, eli kullankeltaisia ja kevyesti (palmu)öljyseoksessa paistettuja. Mutta minkälainen olisikaan siivutetun ja öljypaistetun kunkun maku? Mietin vielä ennen maistamista, että josko tässä olisi jonkinlainen koira haudattuna (kuvainnollisesti) ja maku ei vastaisikaan millään tavoin houkuttelevaa tuoksua? Tällaista tiedetään tapahtuneen ennenkin…

Mutta ei, kyllä kuningas lunastaa antamansa lupaukset täysin: Maku oli uskomattoman hyvä! Duriolle tyypillisestä "öljybensaan upotettu, mätä sipuli" –tyylisestä kamaluudesta ei ollut tässä tuotteessa mitään jälkiä, vaan makua saattoi kuvailla herkullisen miedoksi. Rapeista lastuista löytyi samaan aikaan miellyttävää, hedelmäistä makeutta sekä vastapainona hentoa suolaisuutta. Tasapaino kahden makumaailman välillä säilyi kuin ammattimaisella nuorallatanssijalla. Pussillinen hupeni ennätysajassa ja mieli teki lähteä hakemaan testin kontrollivälineeksi vielä toinenkin mokoma.

Täytyy myöntää, että en ole koskaan aiemmin uskonut, että näin kameleonttimaista ruokatarviketta voisi olla edes olemassa. Eri tavoin prosessoituna ja valmistettuna durioiden maku muuttuu radikaalimmin kuin suomalaisten kilpahiihtäjien kertomukset dopinginkäyttökokemuksistaan. Tässä tapauksessa valmistusaineina ei ole käytetty durion lisäksi muuta kuin sitä palmuöljyä ja pikkuisen sokeria. Riemua lisää sekin, että valekuninkaiden ja muiden teeskentelijöiden käyttämää natriumglutamaattia tai muitakaan säilöntäaineita ei ole mukana laisinkaan. Mutta onko kuninkaalla sittenkään tarjota alamaisilleen pelkkää iloa ja loistetta?

Kaikella hyvällä on vastapainonsa ja tässä tapauksessa kuun pimeää puolta edustaa tuotteen hinta: Alle sadan gramman pussi duriolastuja maksaa jo päälle viisi euroa. Muutaman sadan gramman "huge"-koon paketissa Tampereen Siam Housessa näin jopa yli yhdeksän euron hintapyynnön!  Mutta hei, todellinen kuningas tietää arvonsa ja kantaa raskaan hintalappunsa ylväästi. Jos rahvaalla ei ole varaa majesteetin uhrautumisesta sen likaisiin kitoihin maksaa, niin syökööt sitten kaksitahtista sipuliduriotahnaa. Se on halpaa, you filthy peasants!

Kaiken kaikkiaan Durian Chipsit olivat loistokokemus ja viimeistään tämä testi sai minutkin uskomaan mainitun erikoisen hedelmän ihmeominaisuuksiin, ainakin maun suhteen.

Mutta nyt, riittäköön puhe! Riemuitkaat, oi kärsinyt kansa! Pimeys ja vääräoppisuus on karkoitettu! Lähettäkää airuet viemään viestejä ja puhaltakaa trumpetein ilosanomaa koko kansalle: Kuningas on palannut!


HAJU: Hento, makeanimelä, banaanilastumainen
MAKU: Rapea, mieto, suolaista ja makeaa sekaisin, hennon hedelmäinen, rasvainen

Kokonaisarvosana: 5- / 5


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti