tiistai 8. marraskuuta 2011

Pokka Kahvijuoma

Jos luulitte, että japskit ovat kansa, joka kittaa piristeekseen ja terveydekseen litratolkulla pelkkää vihreää teetä, eikä ole edes kuullut sellaisista barbaarisista gaijin –juomista, kuten esimerkiksi kahvista, olette erehtyneet. Idän -ja kenties koko maailman- edistyksekkäin ja sivistynein valtio on tuntenut kahvijuomat jo lähestulkoon puoli vuosisataa ja tästä todisteena tämänkertainen tuotteemme: Pokka Milk Coffee Drink.

Pookkaaa?!

Suomen ja Japanin kielissä on se hassu piirre, että molemmissa on paljon samoja sanoja, mutta aivan eri merkityksin varustettuna. Kun tässä jutussa nyt puhun Pokasta, ei kyse ole siis suinkaan Lapin läänin entisen maaherrattaren nimen turhasta lausumisesta, vaan Nipponinmaalaisesta juomayrityksestä. Pokka perustettiin kyseisessä maassa jo 1957, nimellä Nikka Lemon Co., Ltd ja nykyiseen muotoon nimi vääntyi vuonna 1966. Sitruunajuomista ruskeaan kultaan Pokka kuitenkin ponnahti vasta 1972, jolloin se aloitti valmiin tölkkikahvin myynnin. Ilmeisesti firma toimi jonkinlaisena tienraivaajana, sillä nykyään japanilaiset kuluttavat suuret määrät eri yritysten valmistamaa kan koohia (Japanilaistettu muoto englannin ”can coffeesta”).

Pokka-yrityksen kylmä kahvijuoma huispahti kauppakassiin, pärstääni viime aikoina jo naurettavan paljon katselleiden, Tampereen East Asia Martin myyjien saatua siitä korvaukseksi suurin piirtein puolitoista piakkoin unholaan jäävää eurorahaa. Alkavat varmaan kohta kuvitella siellä, että minä kirjoittelen jonkinlaisia arvosteluja myymistään tuotteista…

Ensimmäisenä Pokka-kahvissa pisti silmään tölkin mikroskooppinen koko: Piskuinen peltimalja sisältää kahvijuomaa ainoastaan vaivaisten 240 millilitran verran (jos jäi nuorena fysiikan suureiden muuntotunnit väliin, niin se on pikkasen alle kaks ja puoli desilitraa). Mitä opettajanhuoneen ”gallona Juhla Mokkaa” – tyylisiin kahviannoksiin tottunut ihminen saisi tällaisesta muka irti?!

Täytyy sanoa, että ensimmäisen suullisen jälkeen mieleeni tullut, parhaiten Pokan kahvijuomaa kuvaava, adjektiivi oli ”valju”. Kun seuraavan kahvihörpyn jälkeen adjektiivi muuttui ”valjusta” ”vetiseksi”, niin alkoi jo olla selvää, että nyt ei kyllä Pokka pidä suuria lupauksiaan lainkaan. Maku oli yksinkertaisesti laihan vetinen, eikä minkäänlaisesta pehmeydestä ollut tietoakaan. Jälkimaussa tuntui sentään aavistus jonkinlaista kahviaromia. Tölkin pieni kokokaan ei tuntunut enää pahalta, sillä naftit kaksi ja puoli desiä etäisesti maitokahville maistuvaa vettä oli jo aivan tarpeeksi kieleni makunystyparlamentin mielestä.

Syy vetisyyteen selvisi nopeasti purkin takakanteen jälkiliimattua, hollanninkielistä valmistusaineselostetta vilkaisemalla. Tuote sisälsi hulppeat 46,3 % vettä! Kun maitoa ja sokeriakin oli liemeen lisätty yhteensä lähestulkoon 29 %, niin jäi varsinaiselle kahville enää tilaa vaivaisten 20 % verran (muutama prosentti juomaa koostui kaikenlaisesta lisäaine-stabilaattori-keinomakutauhkasta). Vaatii kyllä melkoista pokkaa myydä tätä tavaraa maitokahvina! Ainoa, järkeenkäypä selitys asialle on, että Japanissa ei todennäköisesti olla totuttu yhtä vahvaan kahviin, mitä suurin osa Euroopan asujaimistosta siemailee ihan rutiinilla. Tämä näkyy - ja ennen kaikkea maistuu - väistämättä testatussa Pokan kahvijuomassakin.

Tällä kertaa on nyt pakko myöntää, että Japanin kahvijuomateollisuuden (lisenssillä Singaporessa valmistama) ammus osui, mutta ei todellakaan uponnut, ainakaan minuun. Kenties tähtien asento oli väärä, kenties kamit eivät suosineet kokemustani tai kenties pienestä pitäen vahvan mustan kahvin marinoima makuaistini oli vain liian vaativa asiakas astetta hennompiin juomiin tottuneille japanilaisille ja heidän tuotteilleen. Kuuman kesäpäivän paahteessa ja äärimmilleen viilennettynä tämä voisi olla ihan ok, mutta muutoin kotomarkkinoilta löytyy monta astetta maukkaampia ja nautinnollisempia kahvijuomia.

HAJU: Hennon kahvinpapumainen
MAKU: Vetinen, laiha maitokahvi, jälkimaussa maistuu edelleen tuore kahvinpapu

Kokonaisarvosana: 2

Jopa mr. Mouscle joutui vetäisemään piipullisen tupakkaa saadakseen edes jotain aromia irti tästä tuotteestaEi kommentteja:

Lähetä kommentti