perjantai 4. marraskuuta 2011

Ämpärinuudeli

Valmisnuudelit ovat hieno asia. Mikään muu tuote ei onnistu tarjoamaan yhtä pienellä hinnalla helppotekoista ja jopa jollakin lailla maistuvaa pikaruokaa. Mutta koska pakkauskoot on yleensä mitoitettu vähäruokaisuudestaan ja solakkuudestaan tunnetuille aasialaisille, tirahtaa suomalaiselle, raavaalle karjulle tai karjuttarelle joskus tippa silmään pienen annoksen loputtua ja jätettyä jälkeensä edelleen kalvavan näläntunteen. Mutta ällös huoliko! Itku pois ja ilo pintaan, sillä nyt löytyy kaupasta sellainen nuudelitekele, että nälän pitäisi hetkeksi karkoittua myös länsimaalaisia ja fennoskandinaavisia vyötärönympäryksiä omaavilta herkkusuilta. 

"Isoon Taloon Nuudeli ja Bloggeri, ne jutteli kaharen kesken..."


Tämä pelastava tuote irtosi, mistäs muualtakaan, kuin Tampereen East Asia Martilta hieman alle kolmen euron hintaan. Hinta on nuudelimielessä jälleen kova, mutta nyt sillä saa jo vastinettakin, nimittäin ison kulhollisen (220 g)  mereneläville maistuvia ”tuorenuudeleita” kastikkeineen ja kuivattuine lisäkeaineksineen. Tuote on valmistettu Etelä-Koreassa, tuossa walmisnuudeliwelhojen natriumglutamaatinmakuisessa valtakunnassa. Nuudelikulhon nimi on…niin, minulla ei edelleenkään ole mitään käsitystä siitä, mikä tuotteen varsinainen nimi on, sillä purkki sisältää ainoastaan korealaisia kirjoitusmerkkejä piristettynä muutamilla hämärillä kuvilla ja läntisillä numeraaleilla. Näiden sepustusten tulkitseminen jäi allekirjoittaneelta kansakoulun korean oppimäärällä hieman hunningolle. Valmistajaksi paljastui kuitenkin vuodesta 1986 nuudeliruokia valmistanut Bon Go Jang -yhtiö. Ainoat vihjeet pahvisen kulhon varsinaisesta sisällöstä antavat sen pintaan kuvattu annos nuudeleita lisukkeineen, sekä kulhon taakse lätkäisty saksankielinen tuoteseloste. Mein gott, mitähän tästäkin tulee?


Gör så här!Jättenuudelien valmistaminen eroaa jonkin verran perinteisestä "kiehuvaa vettä niskaan"- tavasta. Alla allekirjoittaneen, purkissa olleista kuvista maalaisjärjellä tulkitsemat ohjeet:
                     
1.      Avaa kulho ja kaada sen sisällä olevien kolmen pussukan sisältö kulhoon. Yksi pusseista sisältää esikeitettyjä nuudeleita, toinen kuivattuja vihanneksia ja kolmas vampyyrinvereltä* näyttävää, suklaavanukkaan(!) tuoksuista, mustaa mönjää. Kaikki vaan kulhoon ja sekas!
2.      Kaada kiehuvaa vettä kulhoon niin paljon, että veden pinta yltää sen sisällä kiertävän, pahvisen rinkulamerkin tasolle.
3.      Asettele koko komeus mikroon, laita mikrokupu päälle ja mikrota täydellä teholla noin kolme minuuttia.
4.      Hämmästele kokonaisuutta ja nauti hyvällä ruokahalulla.

*Vampyyrinveri oli itse asiassa, saksankielisen tuoteselosteen perusteella ”tintenfisch-uutetta”, mikä on suomeksi sama kuin ”mustekalauute”. Outoa ja epäilyttävää kamaa, yhtä kaikki.    

Kun monimutkainen ja raskas luomisprosessi on suoritettu loppuun, on tuloksena iso pahviämpärillinen tulisen merellistä nuudelisoppaa. Tuoreet ja paksut vehnänuudelit ovat tavallista kuivatavaraa huomattavasti maukkaampia ja pehmeämpiä, mikä on ehdottomasti positiivinen yllätys. Mutta jälleen kerran löytyy naputettavaakin: Toisin kuin aiemmin arvostelluissa, samasta maasta kotoisin olleissa kulhonuudeleissa, on valmistaja tällä kertaa käyttänyt fiksusti perinteistä pahvikulhoa, josta ei irtoa ärsyttävää muovinkäryä. Mutta taaskaan ei korealaisilta mene homma aivan putkeen, vaan ämpärinuudelit jakaantuvat, valmistusmaansa tavoin, kahtia hyvänmakuiseen sisältöön sekä sitä ryydittävään, omituiseen ja ajoittain häiritsevään hajuun. Tällä kertaa haju ei tule siis pakkauksesta, vaan eksoottisesta ”tintenfischextraktista”. Aromia on hyvin vaikea kuvailla, se ei ole varsinaisesti paha, mutta silti jollakin tavoin ”out of place” nuudeleiden seassa. Itselleni siitä tuli mieleen eniten uuden auton sisustan tuoksu. Jos ette tiedä mistä puhun, niin käykää autokaupassa nuuhkimassa.

Harmin paikka, Team E-Korea! Taas kerran olitte hyvin lähellä luoda täydellisen valmisnuudelin, mutta ei, jotakin oli pakko olla pielessä. Alankin pikku hiljaa uskoa, että Pohjois-Korean agentit sabotoivat näitä tuotteita tarkoituksella ja haluavat siten mustamaalata eteläisen veljeskansansa mainetta lopun maailman kapitalistisilla markkinoilla. Ovelaa, kerrassaan ovelaa! Taas olisi James Bondille töitä tarjolla.

Kaikesta tästä huolimatta Eteläkorealainen, Isoon Antin ämpärinuudeli on hinta-laatusuhteeltaan ihan mukiinmenevä teos ja siitä riittää vatsan täytettä reilusti tavallisia pussinuudeleita enemmän. Kuiva-aineista löytyi jopa pari palaa kuivattua tintenfischiä. Maku oli myös tulisen ja suolaisen umaminen, eikä ollenkaan hullumpi. Kun autonsisustan tuoksuun vain tottuu, niin näistä saa kyllä mitä mainiointa, iso-pikaruokaa!

PS. Jos joku ei vielä itse tekstistä asiaa hiffannut, niin tässäkin nuudelissa on mukana E621:tä. Ei siis suositella lapsille, eläimille, pienille lapsille eikä pieneläimille. You have been warned.

MAKU: Tulinen, merellisen suolainen, umaminen
HAJU:  Kalaisan autonsisuksinen, suolainen

Kokonaisarvosana: 3 ½ / 5

Happy Halloween!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti